Het kleine Middelrode krijgt 100 woningen, maar niet in een klap

Het speelterrein blijft aan het Diepven in Middelrode. © jan zandee/fotoburo Bolsius

MIDDELRODE – Honderd woningen bouwen in Middelrode. Dat is een stevige slok op een borrel op een bevolking van net iets meer dan 2000 inwoners. Toch denkt Ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte en projectontwikkelaar Laarzicht samen met de gemeente Sint-Michielsgestel dat er in Middelrode grote behoefte is aan nieuwe huizen. 

Er worden al langer plannen gemaakt voor een weiland tegenover de Christinastraat in Middelrode. Maar tot nu toe kwamen die niet van de grond. Woningbouw en zelfs een veld vol zonnepanelen kwamen in het verleden al voorbij. Het plan dat nu op tafel ligt is volgens de deelnemende partijen waardevol voor het dorp en haalbaar. Ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte, projectontwikkelaar Laarzicht en Cedrus Vastgoed werken samen met de gemeente aan de plannen.

Inbreidingsplannen zijn op
Omdat er in Berlicum al volop inbreidingsplannen in uitvoering zijn en ook het nieuwbouwplan Beekveld bijna vol is, zocht de gemeente samen met deze partijen naar nieuwe uitbreidingsplannen. ,,In Middelrode gaat het al jaren zeer mondjesmaat met woningen bouwen. Af en toe een vrije kavel. Dat zullen de laatste tien jaar nog geen vijftien woningen zijn geweest. Vandaar dat deze plek, die al langer in beeld is om wat te kunnen ontwikkelen, is uitgekozen. Een plek die geschikt is voor woningbouw”, zegt wethouder Ed Mathijssen.

Directeur van Ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte Wim van de Kerkhof licht toe: ,,Vroeger zaten we vooral in de hoek van de grote kavels bij agrarische bedrijven. Stallen slopen en zeer grote kavels uitgeven. Maar de laatste tijd doen we steeds vaker kleine woonwijken en bouwvlakken met veel meer woningen.  De behoefte aan woningbouw in Brabant is groot. Dit plan in Middelrode is er slechts een. Zo doen we dit soort bouwplannen ook in Oirschot, Schijndel en andere Brabantse gemeenten.”

Volgens Van de Kerkhof blijkt dat 80 procent van de woningen die Ruimte voor Ruimte mede ontwikkelt terechtkomt bij inwoners uit het eigen dorp. ,,En nog eens 10 procent van de woningen bij mensen die in een straal van 5 tot 10 kilometer hier vandaan wonen. Dus bouw je niet voor de Randstad of voor mensen van ver buiten de gemeentegrens. En vooral vrije kavels waar mensen zelf een woning mogen bouwen, zijn erg in trek. Er zijn doorgaans vier keer zoveel aanvragen als dat er van dit soort kavels zijn.”

Veel typen woningen, ook sociale huur
De nieuwe woonwijk die in Middelrode gepland staat, bevat een keur aan woningtypen. Robert Hellings van Cedrus Vastgoed: ,,De boerderij die er nu staat, die blijft staan. Ook de speelweide en het trapveldje blijven overeind. Rond de boerderij willen we typen woningen bouwen die lijken op een boerderij. Dus met dezelfde uitstraling als de bestaande langgevelboerderij. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om rug-aan-rug-woningen te bouwen, patiowoningen voor ouderen, twee-onder-een-kapwoningen, rijtjeswoningen en vrije sector bouwkavels. Dat brengt ook veel doorstroming op gang in het dorp.”

Gesprekken met JOOST
Door gesprekken te voeren met de buurt kan de ontwikkelaar nog schuiven met typen woningen, als daar behoefte aan is. ,,Maar we doen ook een aantal sociale huurwoningen en sociale koop. Daarover zijn we in gesprek met woningcorporatie Joost.”


 

Pizzapunten groen de wijk in
Aan de randen van de woonwijk worden flinke groene stroken als ‘pizzapunten’ in de wijk gelegd. Maar ook om de boerderij heen komt veel groen. Er moet ook plek gemaakt worden voor waterberging. En het verkeer dat in en uit de nieuwe woonwijk rijdt, moet goed worden afgewikkeld. Vooralsnog loopt die route via de Christinastraat en Zandstraat. De bouw zal zeker in fasen gebeuren. Want honderd woningen tegelijk bouwen is te veel in een keer.

Foto: Een eerste schets voor de woningen in Middelrode. © Gemeente Sint-Michielsgestel


 

Te vroeg om aan te melden
Robert Hellings van Cedrus Vastgoed vindt het nog te vroeg om al te denken aan hoe mensen zich kunnen melden voor nieuwe woningen, al begrijpt hij dat veel mensen een woning zoeken. ,,Als de plannen verder zijn, dan komen wij aan bod en kunnen mensen zich melden. Dat zal op zijn vroegst ergens in het derde kwartaal van dit jaar zijn. We gaan eerst nog met architecten aan de slag om het plan wat concreter te maken.”

Eerst inspraakavonden digitaal
Mark van der Heijden van Laarzicht BV: ,,We beginnen gesprekken met de buurt. Vanaf half mei doen we dat digitaal. Eerst met de directe omgeving en de straten die grenzen aan het nieuwe bouwplan. Als er meer behoefte is aan bijeenkomsten, dan breiden we die uit. Het moet voorlopig nog wel digitaal. Later in het jaar kunnen we misschien weer een fysieke avond beleggen om samen over het plan te praten. Als de Covid-regels dat dan toestaan.”

Bron: ED Domien van der Meijden 30-04-2021